DIGITÁLIS NYOMTATÁS

 

 

A professzionális digitális nyomtatás két fő alapterülete a tekercses és az íves nyomtatás. E technológiák az egyedi és kis példányszámos nyomtatás költséghatékony megvalósítására jöttek létre.

A tekercses digitális nyomtatás az úgynevezett plakát- vagy poszternyomtatás, de nevezik óriásnyomtatásnak is. A nyomathordozók a legkülönbözőbb alapanyagokból készülhetnek, így papír, öntapadó fólia, zászlóselyem, PVC ponyva, PVC háló, textil egyaránt lehet, tetszőleges méretben, kívánság szerint konfekcionálva. Az ezzel a technológiával gyártott termékek méretei gazdaságossági szempontok figyelembevételével az A/3 mérettől a házfal méretig terjednek. Fontos gyártástechnológiai szempont a felhasználási terület, ugyanis a tekercses nyomtatók bel- és kültéri festékkel egyaránt dolgoznak. Kültéren az időjárás viszontagságainak és a napjainkban rendkívül erős UV-sugárzásnak kitett digitálisan nyomtatott anyagok csak a megfelelő alapanyag és festék felhasználásával töltik be maradéktalanul funkciójukat.

Az íves digitális nyomtatás a digitális nyomdák, nyomdagépek területére vonatkozik. Az úgynevezett nyomdai ívméretek a papírfeldolgozás és nyomdászat hőskorában születtek. Az "A"-s méreteket ma jellemzően a digitális nyomdák, de például az A/4 méretet az asztali nyomtatók is használják. A "B"-s méretek az íves ofszet nyomdagépek szabványai, míg a "C"-s méretek a borítékok méretének besorolására valók. Az íves digitális nyomtatás A/4 vagy A/3 méretben nyomtatott papír- vagy vinyl-lap felhasználásával készülő, kis példányszámos nyomat: címke, névjegykártya, meghívó, prospektus, füzet, könyv stb. gyártására alkalmas technológia. Nagy általánosságban 1-1000 ív között gazdaságos a gyártási példányszám. E mennyiség fölött szita vagy ofszet technológia indokolt. Az úgynevezett kifutós nyomtatás esetén, amikor a grafika a lap széléig kell, hogy érjen, használnak a digitális nyomdák A/3+ és A/3++ (SRA3) méreteket is, a hatékony alapanyag-felhasználás miatt.

A digitális nyomtatás szűk keresztmetszete a direkt színek alkalmazásának hiánya.

A digitális nyomtatással készülő egyedi vagy kis példányszámos munkák:

névjegykártya, levélpapír, meghívó, üdvözlőlap, képeslap, receptfüzet, falinaptár, asztali naptár, kártyanaptár, üzleti kártya, kedvezmény kártya, prospektus, brosúra, üzleti jelentés, éves jelentés, beszámoló, leaflet, plakát, boros címke, termék címke, etikett, matrica, alátét, étlap, itallap, koktéllap, menü, kupon, sorsjegy, belépőjegy, póló, párnahuzat, molinó, PVC ponyva, öntapadós fólia, vinylfólia, PVC fólia, építési reklámháló, PVC háló, zászló, lánc-hurkolt poliészter, jármű-dekorációs fólia, one way vision fólia (belülről sötétített üvegnek tűnő, kívül reklámdekorációs fóliabevonat) kirakatra, stb.

Érdekesség: bizonyos tekintetben átfedést jelent az íves és tekercses digitális nyomtatás között az UV- vagy táblanyomtatás, mely mindkét típusú alapanyag esetén használható. E technológia használatával a reklámtáblák esetében kihagyható a – néhány éve még elengedhetetlennek számító – fóliadekoráció, hiszen a kívánt felület (pl. plexi) közvetlenül nyomtathatóvá válik.

 

Óriásplakát nyomtatás - Termál Hotel Liget Érd

 

KÉRJE AJÁNLATUNKAT: AJÁNLATKÉRÉS

TERMÉKEK ÉS ÁRAK | REFERENCIÁK

 

 

 
Ma 2018. november 14., szerda, Aliz napja van.
Holnap Albert és Lipót napja lesz.